maanantai 17. maaliskuuta 2014

Taidetta terveydeksi.Lohduttavia pieniä asioita, maalattu ja tekstitetty. 

Tänään kuulin radiosta, miten sairaalassa potilaita auttaa selviytymään, kun näkee ympärillään taidetta, ja ylipäätään värejä. 
Jutun mukaan myös klownit ovat pienille lapsille henkilöitä, jotka vähentävät pelkoa ja jännitystä toimenpiteisiin meneviltä lapsilta.

Tässä blogissani, kuten kyllä yleensäkin taiteeni on kukkavoittoista.Tämä kuva on historiallinen. Työskennellessäni hoitotyössä sairaalan leikkaussalin heräämössä vuonna 1989, aloin siinä sivussa somistaa työympäristöäni. Näiden pylväiden ruusut, jotka tein kontaktimuovista,  saivat aikaan iloa ja ihastusta, etenkin potilaiden taholta. Eipä juuri päivää ollut, ettei joku potilaista huomioinut niitä iloisesti.
Olin tässä samassa työpaikassa yhteensä 24 vuotta 
Vuosia myöhemmin eräs jo 17-18-vuotias nuori miespotilas sai ahaa-elämyksen, kun hän huomasi ruusut. Hän  kertoi olleensa 3-vuotiaana kitarisaleikkauksessa ja silloin jo muisti nähneensä ne ensi kertaa, ja edelleen ne piristivät leikkauspäivää. Nämä kukat tein pyynnöstä röntgenosaston rapputasanteille. 
Myös muualle samaan sairaalaan tein pyynnöstä tilataidetta, joka oli siis kontaktimuovista leikeltyä. Näinkin voi somistaa.Lahjoitustaulu 1.

Loppuvuodesta 2012 olin itse mukana projektissa, jossa paikkakuntani  taiteilijat  lahjoittivat teoksiaan terveyskeskukseen

Siitä tuli juhlallinen tapahtuma, ja nyt ovat käytävien seinät täynnä toinen toistaan laadukkaampia tauluja. 
Tapahtuma sai osakseen paljon ihastelua sekä potilaiden että vierailijoiden kautta silloin, ja saa edelleen.Lahjoitustaulu 2.Myöhemmin vielä poikkesin terveyskeskukseen, kuvattiin, ja siellä se nyt on. Toinen tauluni on toisella käytävällä. 

Nyt kevään, takatalven ja valkoisten hankien ja kirkkaan auringonpaisteen keskellä ja kaiken muun touhun keskellä odottelen orastavaa maalausinspiraatiota. Ehkä se vielä......


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti